sobota
1. června 2024
svátek slaví Laura

ČR, HRADEC KRÁLOVÉ: „V současnosti u nás aktivně funguje kolem tří tisíc pěveckých sborů ve školách všech typů, ve volnočasových zařízeních, v kostelích i ve spolcích. Dohromady tu zpívá zhruba kolem 70 tisíc lidí, to je víc než půl procenta české populace,“ říká v úvodu našeho rozhovoru Jan Pirner, sbormistr, pedagog, muzikolog, bohemista, zpěvák a knihovník, kolega a odborný pracovník NIPOS, pro kterého se práce pro malé i velké sborové pěvce stala životním posláním. Naše povídání jsme tentokrát soustředili především k jedné velké akci, „splněnému snu“, přehlídce Choralia magna, která se uskuteční v říjnu 2024 v Hradci Králové.

29.05.2024
Nepřehlédněte >>>

PÍSEK: Ve dnech 31. května – 2. června 2024 se uskuteční 63. celostátní přehlídka experimentujícího divadla Šrámkův Písek 2024. Přehlídka se bude konat v Divadle Pod čarou, Divadle Fráni Šrámka a v Palackého sadech. Šrámkův Písek je otevřená celostátní přehlídka neprofesionálních divadelních souborů, které využívají experimentální a alternativní postupy na pomezí divadla a dalších uměleckých druhů.

30.05.2024

Články


22.05.2024
Pardubický kraj
Články a komentáře
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly

LITOMYŠL: Festivalové zahrady, volně přístupná doprovodná scéna Národního hudebního festivalu Smetanova Litomyšl, zahájí svou osmou sezonu v Klášterních zahradách. Bude opět bohatá na koncerty orchestrů, sborů, kapel a hudbu všech žánrů, divadelní a taneční vystoupení, dílny, čtení, talkshow… Dramaturgie si s klasikou všemožně hraje, propojuje ji s ostatními žánry, ukazuje její různé podoby. To vše v relaxačním prostředí plném zeleně, kde si můžete udělat piknik v trávě a nechat na sebe působit pestré a různorodé umělecké dění. Více v rozhovoru s dramaturgyní festivalu Ivou Vrátilovou, která společně s kolegou Filipem Janouchem připravuje program druhým rokem.


15.05.2024
Celá ČR, zahraničí
Články a komentáře
Instituce a kulturní zařízení, Památky

ČR: Historik Jan Hrubecký se spolu se svým kolegou Ing. Jiřím Vaněčkem rozhodli k půlkulatému výročí vzniku i zániku první československé republiky napsat knihu, která v české historiografii dosud chybí. Knihu o obráncích československého stálého těžkého opevnění, největšího stavebního projektu státu i jeho právních nástupců do dnešních dob. K rozhovoru o mužích s hraničářskými psi na límcích, kteří v roce 1938 stáli na hranicích Československa připraveni bránit republiku, demokracii a jejich vlastní domov, jsme přizvali jednoho z autorů – Jana Hrubeckého.


08.05.2024
Celá ČR, zahraničí
Články a komentáře
Knihy, literatura, média, Hudba, Památky, Vzdělávání

ČR-ZAHRANIČÍ: Sympatický Američan z Ohia žije už 30 let ve Všenorech za Prahou. Nejdéle ze všech míst, kde zatím bydlel. Do Česka ho přivedla vášeň badatele – muzikologa, který svou dráhu zasvětil Antonínu Dvořákovi. Proto se také naučil skvěle česky. Hned v předsíni doma u něj narazíte na police plné knih o hudbě a o Dvořákovi zejména, knihovnu s dalšími tituly najdete i v kuchyni a tak dále…. On sám je autorem několika knih o Dvořákovi (Rethinking Dvořák, Dvořákovská místa, Manželské páry Dvořákovi a Hlávkovi) a na další knize pracuje. Do naprostých detailů zná nejen dílo, ale i obdivuhodnou životní cestu tohoto českého a zároveň světového skladatele. Zajímavý je ale i osobní příběh Davida Beveridge.


01.05.2024
Celá ČR, Královéhradecký kraj
Články a komentáře
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly

HRADEC KRÁLOVÉ: V čele dětského pěveckého sboru Jitro stojí už od roku 1977 sbormistr Jiří Skopal, který své svěřence dovedl k mnoha domácím i mezinárodním oceněním. V podcastu Místní kultury vypravuje o práci sboru a jeho přípravných oddělení, o zážitcích ze zájezdů po Evropě, Americe a Asii i o zkušenostech s publikem, které jsou někdy opravdu překvapivé. Zatímco  návštěvníci koncertů ve Francii nebo v USA neskrývají nadšení, mnohokrát sbor odmění potleskem ve stoje a vyžadují přídavky, v Dánsku není zvykem moc tleskat. Ani Japonci si nepotrpí na přehnané ovace, ale o vystoupení projevují až nezvykle hluboký zájem, dokonce přicházejí do sálu o hodinu dřív a pečlivě studují program. Jak se děti učí zpívat v japonštině nebo v mandarínské čínštině, s jakým repertoárem vystupují a kdo je kmenovým skladatelem sboru, to všechno se dozvíte z rozhovoru s profesorem Jiřím Skopalem. A co je základem toho, aby byl sbor úspěšný? "Hlavní je to, že jsme dobrá parta, že se ve sboru všichni cítíme dobře. A pak máme takové krédo: zazpívat v domově důchodců anebo vyhrát na světové soutěži je stejně důležité."

Malá loutková inventura
Cestou na Seznam

EDITORIAL

ČR: Všechny v kulturním sektoru zajímá, jak se účinněji propagovat, ale někde to umějí lépe… Koncem loňského roku se na Ministerstvu kultury konal seminář věnovaný novým trendům v marketingu a propagaci kulturních zařízení a paměťových institucí. Ukázalo se, že sdílení zkušeností a úspěšných praxí je pro všechny, kteří mají oblast marketingu a propagace na starosti, velmi cenné. Proto jsme v Místní kultuře připravili anketu, která nabízí možnost „podívat se“, jak to dělají jinde. Chceme přinést konkrétní příklady vynalézavé, nápadité, ale hlavně fungující sebepropagace a dobře zvolené komunikační strategie vybraných projektů z oblasti kultury. Jaký je váš příběh? Co pomohlo ke zvýšení návštěvnosti, prodejnosti, sledovanosti? Čím můžete inspirovat ostatní?

Naším prvním hostem je nezávislý divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten. Příště to ale můžete být vy!

Pokud víte, jak na to, napište nám na: redakce@mistnikultura.cz

24.04.2024
Podcast Místní kultury

Co se děje

PARDUIBCE: Umělecké dílo od světoznámého umělce Davida Černého je nově k vidění v areálu Automatických mlýnů v Pardubicích. Loďka, která vznikla díky pardubické rodinné společnosti JHV, je technologicko-uměleckým dílem, které svým pohybem odporuje fyzikálním zákonům. Cílem celého projektu je sběr finanční podpory pro Základní školu a Praktickou školu SVÍTÁNÍ, o. p. s., která více než 30 let vytváří bezpečný přístav pro děti a mladé dospělé s mentálními i fyzickými hendikepy.

31.05.2024

PRAHA: Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK připravil rodinný pořad ke Dni dětí v kostele sv. Šimona a Judy. Sobotní odpoledne 1. června dětem zpestří skladba francouzského skladatele Camille Saint-Saënse s názvem Karneval zvířat. Děti čeká komplexní umělecký zážitek; mohou se těšit nejen na hudební ztvárnění zvířat, ale také na výtvarný workshop nebo defilé pestrobarevných masek v režii Filipa Jeviče, který je bude programem provázet.

31.05.2024

ČR: Nový dokumentární portrét světoznámého prozaika Franze Kafky, od jehož smrti uplyne letos v červnu 100 let, přináší Česká televize. Snímek Franz Kafka – známý neznámý v režii Pavla Šimáka uvede ČT2 v úterý 4. června 2024 ve 21:25.

31.05.2024
Noc kostelů

ČR: Design Cabinet CZ vyhlašuje 34. ročník soutěže o Národní cenu za studentský design 2024. Letos soutěží práce z nejširšího spektra zahrnutého pod termínem vizuální komunikace. Soutěží se v oborech vizuální styl : vizuální identita : kniha, publikace, brožura : typografie : plakát : aplikace : movie design : digitální média : projekt : ostatní. Přihlašujte se do 30. 6. 2024 on-line přes web studentskydesign.cz (https://www.studentskydesign.cz/cs-cz/). Soutěž je jako vždy anonymní.

31.05.2024

ČR: On-line platformy České televize nabízejí vlastní tvorbu, kterou diváci na obrazovkách neuvidí – vzniká totiž přímo pro iVysílání a nově i pro stejnojmenný profil na YouTube. Popularitu si získala například série krátkých videí What the Fact?, která má již přes šedesát dílů a více než 4 miliony zhlédnutí na YouTube. Do portfolia nyní přibyl také seriál Jazykovědma a od 26. května i druhá řada TeleRevize. Na jejich tvorbě se podílejí i známí influenceři.

30.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Fotbalová reprezentace míří před startem UEFA EURO 2024 do českých kin. V pondělí 27. května měl premiéru dokument ze zákulisí Hrdí lvi: Postup, který připomíná celý rok, v němž národní tým poosmé za sebou postoupil na evropský šampionát.

Unikátní hodinový dokument nabízí pohled za kulisy, jedinečné záběry z kabiny i rozhovory s hráči a připomene celou kvalifikační cestu české reprezentace. Po projekci v sobotu 1.6. od 17:00 v Bio Central bude následovat debata s bývalými reprezentanty a fotbalové aktivity pro celou rodinu.

30.05.2024

Poslouchejte nás také na:
Google Podcasts Logo Anchor.fm Logo Spotify Logo Apple Podcasts Logo Amazon Music Logo RSS Logo

Listen on Google Podcasts

 

PLZEŇ, ČR: V květnu startuje rodinný festival ČEZfest, který zve na skvělou českou hudbu, filmové projekce a nabízí letos nově i pestré sportovní vyžití. Festival navštíví města Plzeň, Chomutov, Hradec Králové, Třebíč, Hodonín a České Budějovice. Na třídenních akcích můžete ulovit podpis Jaromíra Jágra nebo Lucie Výborné, vyzkoušíte poměřit s ostatními své síly v košíkové, florbalu nebo ušlapat kilometry pro dobrou věc na akci Oranžové kolo. Užijete si skvělé koncerty Tatabojs, Ewy Farne, MIG 21, Anety Langerové, Tomáše Kluse nebo Monkey Business či Mňágy a Žďorp. Kapely z regionů se mohou předvést v soutěži Zapínač! Festival je pro všechny zdarma díky generálnímu partnerovi Skupině ČEZ.

30.05.2024

PLZEŇ: Ach, ta Marička! Hezká je, hodná je, ale neudrží jazyk za zuby. A tak když její manžel Petro vyorá pytlík zlata, má kromě radosti i velkou starost: jak to zařídit, aby to Marička nevyzvonila a zlý správce jim zlato nesebral? Dramaturgyně Petra Kosová a umělecký šéf Divadla ALFA Tomsa Legierski spojili do jednoho příběhu dvě ukrajinské pohádky. V režii a výpravě Tomsy Legierského bude mít novinka „O Maričce, která všechno vyzvonila“ večerní premiéru v pátek 31. 5. v klubu Divadla ALFA. Hrát se bude také 12. 6. na festivalu Skupova Plzeň.

30.05.2024

ČR: Nakladatelství Petr Štengl v těchto dnech vydává sbírku fejetonů Jana Sterna nazvanou Bestie a orgie. Pětašedesát hravých textů se vypořádává s tématy ze sociálních a humanitních věd: sociologie, politologie, filozofie, ba i teologie.

29.05.2024

ČESKÝ TĚŠÍN: Přijměte pozvání na přednášku PhDr. Evy Kuminkové, Ph.D., s názvem UNESCO a ochrana nehmotného kulturního dědictví, která se uskuteční ve čtvrtek 30. května v 17:00 v Historické budově v Českém Těšíně. Beseda nás zavede do prostředí mezinárodního společenství, které se skrze Úmluvu o zachování nemateriálního kulturního dědictví pokouší vytvořit co nejlepší podmínky pro to, aby se živé dědictví našich předků mohlo předávat dalším generacím. Proč některé tradice zanikají, zatímco jiné jsou oslavovány? Co obnáší zápis do Reprezentativního seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO? Jaké má Česká republika postavení na mezinárodním poli a jak to všechno na UNESCO funguje? Eva Kuminková reprezentuje Českou republiku při Úmluvě od roku 2011 v různých rolích – jako členka národní delegace, nezávislá expertka, zástupkyně České národopisné společnosti a nově také jako facilitátorka Úmluvy. O všechny tyto zkušenosti se s Vámi podělí a umožní Vám nahlédnout pod pokličku složitého a velmi zajímavého systému, z něhož veřejnost většinou zná jen zápisy na světové seznamy.

29.05.2024
Srdcaři

Žijí mezi námi, jen o nich možná nevíme. Lidé se srdcem na dlani. Ochotní pomáhat tam, kde je to právě zapotřebí. V cyklu Srdcaři přinášíme jejich příběhy, které mohou být inspirací.

Místní kultura newsletter

Mějte přehled o našich novinkách!

Přihlásit se k odběru RSS pro Místní kultura newsletter
Podnikavky na mateřské

Mediálně podporujeme

Partnerské weby